Zdeněk Charvát

Pozice: Jednatel/šéfinstruktor
E-mail: zdenek@hardtask.cz
Mobil: +420774744661

Profesní životopis:

V oblasti bezpečnosti a výcviku ve střelbě a taktice má více než dvacet let zkušeností, které zúročuje při výuce příslušníků ozbrojených složek i v civilním sektoru. Podstatnou část služební kariéry předával kolegům své znalosti z pozice instruktora střelecko-taktické přípravy Policie České republiky. Po odchodu do civilu založil společnost Hard Task a společně se svým týmem rozvíjí a předává klientům své životní a profesní vědomosti.

Jedním z nejvýznamnějších období jeho kariéry byla služba na Oddělení výcviku Pohotovostní motorizované jednotky Policie České republiky Praha. Toto oddělení, s pomocí svých kolegů a za obrovské podpory tehdejšího jejího velitele Mjr. Ing. Eduarda Šustera, založil a připravil jeho kompletní systém výcviku a metodiky. Na Zdeňkem položené základy navázal nynější zástupce vedoucího odboru Pohotovostní motorizované jednotky Mjr. Mgr. Josef Jeřábek. Ten posunul jednotku na světovou úroveň, která téměř nemá v oblasti výcviku a výbavy konkurenci.

Jeho píle, pracovitost, cílevědomost, odborné znalosti a kompetence jsou oceňovány i v zahraničí. Od roku 2017 se věnuje výcviku, přípravě  a průběžnému zdokonalování střeleckých, taktických a zdravotnických dovedností členů speciálních jednotek ozbrojených sil a ochranných týmů představitelů Spojených arabských emirátů. Od poloviny roku 2021 úzce spolupracuje se společností Bowenite na výcvikových kontraktech v afrických zemích.

Jako kontraktor se čtyři roky v pozici ochránce osob účastnil ochranných misí v Iráku a Afghanistánu. Pracoval na pozici team leadera, jeho zástupce nebo týmového medika například se společnostmi Erinys nebo Sabre International a účastnil se mnoha výcvikových misí ve světě. Své služby poskytoval v Itálii, Finsku, Španělsku, Bulharsku, Lotyšsku a na Slovensku. V USA participoval na oficiálním policejním cvičení SWAT Week a sloužil spolu s americkými kolegy v ulicích při denních a nočních službách. Na všech těchto misích získal velmi cenné praktické zkušenosti, které nyní předává svým studentům na kurzech Hard Task.

Během své kariéry aktivně spolupracoval nebo je sám autorem několika metodických manuálů a filmů. Veřejnosti přístupné videokurzy, jako například Hard Task Tactical Pistol 1 & 2 a Dynamic Rifle 1 & 2, Tactical Shotgun, CQB, Low Light, Basic Sniper a Sniper II., mají téměř tři miliony zhlédnutí. Je autorem nebo se podílel na vzniku série DVD Střelecká Abeceda, policejních manuálů Zákrok proti aktivnímu střelci, Manuál služebního užívání H&K MP5, nebo Taktika služebních zákroků. V letech 2010 a 2011 připravil spolu s kolegy metodiku výcviku zákroku Policie České republiky proti aktivnímu střelci.

Kromě profesní kariéry se věnuje také sportovní střelbě, ve které získal v letech 2009 až 2011 několik cenných umístění. V roce 2009 to byla zlatá medaile v kategorii Řadový policista společně s vítězstvím v týmech. Na mezinárodní úrovni získal ve stejném roce bronzovou medaili ve střelbě na XVIII. Mezinárodním závodě police a v roce 2010 se stal mistrem Policie České republiky, kdy jeho tým získal další dvě zlaté medaile v disciplínách soutěž týmů a střelecký souboj týmů. Svoji závodní dráhu završil v roce 2011 bronzovou medailí v jednotlivcích a zlatým hattrickem v soutěži týmů mistrovství Policie České republiky. Velmi si cení také úspěchu na poli rozšířené přednemocniční neodkladné péče, kdy se svým čtyřčlenným týmem zvítězil v prestižním závodě MEDCUP 2016.

Za svou kariéru policisty získal Zdeněk Charvát celkem 5 medailí a ocenění. V roce 2011 medaili krajského ředitele policie za záchranu lidského života, které vyústilo v ocenění Policista roku 2011 Krajského ředitelství Praha v kategorii Čin roku. V roce 2012 pak nejvyšší možné ocenění policisty z rukou ministra vnitra a policejního prezidenta – Policista roku Policie České republiky za záchranu lidského života.

Kromě výše uvedeného je od roku 2013 také pilotem vrtulníku s náletem 700 hodin a létá na typech EC135, AW109, BELL427, EC120 a dalších.